fbpx

V hlavě mi často běží spoustu skvělých nápadů, které mají potenciál spatřit světlo světa. Ale ne všechny jsou dokonalé a je třeba je ještě hodně pilovat. Některé nám mohou rovnou přijít na vyhození do koše. I tak si je zapisuji. Vždy mám něco po ruce,ať už je to můj krásný zápisník nebo je to mobil, ve které mám třeba Trello, Asanu nebo jen kalendář. Ať už Vaše poznámky světlo světa spatří či nikoliv, tím, že si je napíšete, si alespoň trochu vyprázdníte hlavu a uvolníte si v ní prostor pro jiné, třeba důležitější věci. Zároveň ale nápad nepřijde vniveč a minimálně si ho někam zaparkujete, třeba pro budoucí zpracování.

Srším nápady a každý den mě napadne něco nového, co by možná stálo za řeč. Opravdu ale stojí za realizaci? Mají potenciál? A co všechno vede k tomu, aby byly realizované? Většina jich nejspíše skončí na papíře a nic se s nimi dále nestane. Možná některé spatří světlo světa, ale třeba nebudou vytěženy na maximum tak, jak by mohly. Třeba by i byly ziskové, ale nebudou. Proč?

Protože jsem sice podnikavec, ale zatím ne dobrý podnikatel. A protože jsem teď více PSEUDOTVŮRCE nežli TVŮRCE.

Čím to může být? Vymýšlím projekty, ok, je mi to přirozené, ale…

Uvědomila jsem si, že nemám to důležité, co má být před tím, než vznikne projekt. Nemám silnou vizi a to je nejspíše důvod, proč to prostě nefunguje. Teprve po vizi následují strategie a podívání se na ně z různých hledisek, jako jsou časové, finanční, z oblasti lidských zdrojů, marketingu a dalších. Poté se nastavuje cíl teprve jako čtvrté vzniká samotný projekt a nakonec konkrétní úkoly a projektové cíle.

Setkávám se s tím, že spoustu mých kolegů a známých na to jde obráceně a mnoho lidí začíná projektem a cíli. Nemají ale silnou vizi.

Vizi, která je tím zastřešujícím smyslem a hnacím motorem.

A pak se stává, že krásné projekty troskotají. Nemají silnou vizi a začínají odspoda a zkrátka se jim tak nějak nedaří.

A jak se říká, kovářova kobyla chodí bosa. To stejné se stalo i mě. Ony projekty v hlavě se zkrátka nedějí a nerealizují tak, jak bych si přála. A co jsem proto nyní udělala? Potřebovala jsem se zastavit a hlouběji popřemýšlet, čím to je, dát si trochu odstup a nahlédnout na to více shora. Uvědomit si, z jakého důvodu mi to prostě nefunguje? Už jste také někdy došli do bodu, kdy se Vám moc nedařilo a potřebovali jste to nějak překlopit? Co jste pro tu změnu udělali a jak Vám to pomohlo?

Díky tomuto zastavení jsem si uvědomila, že za mým neúspěchem a progresem v projektech tkví především to, že teprve teď jsem došla do bodu, kdy se začínám více vnímat a více poznávat. Bodu, kdy si více uvědomuji své dary a talenty a více je teď zapojuji do praxe. Teprve teď začínám přicházet na podstatné informace a uvědomění o sobě samé a teprve teď u mě probíhá transformace a začínám zářit. Začínám teprve postupně nabírat směr. Zjistila jsem, že nemám právě onu silnou vizi, bez které moje projekty prostě nemůžou fungovat. To vidím jako hlavní překážku. OK, dávám si závazek se nyní pořádně podívat na svou vizi a začít postupně zmíněnými kroky pyramidy a zkoušet to v praxi.

A ano vize je jedinečná a nepřenositelná a každý ji máme jinou.

Já budu mít vizi svoji a Vy budete mít vizi svoji a to je zcela v pořádku. Bude to moje vize a jenom já budu zodpovědná za to, zda a jak ji realizuji. Co ale jisto jistě vím, tak si pro podporu jejího nalezení a uvědomění najmu kouče. Můžete si teď říci: „Vždyť je sama koučka mohla by si sama pomoci“.

Ano, vím jak na to a znám ty potřebné techniky a umím je využívat v praxi. Ale vždy je fajn mít k sobě nějakého parťáka, který Vás tímto procesem provede. Dopřát si ten luxus, kdy se Vy sami nemusíte soustředit na to, jaké si klást otázky, ale můžete si plně užít podporu druhé osoby, která Vám aktivně naslouchá. Sama s lidmi jejich vizi koučuji a moc ráda budu koučovat Vás. Neváhejte se na mě v tomto obrátit a ráda Vás při hledání vize podpořím. Pro mou vizi ale i já mile ráda využiju služeb jiného kouče. Není to tabu, že i kouči mají své kouče. Naopak je to velmi přirozené, když i kouč má svého kouče.

Možná se ptáte, kam na tyto moudra a nápady chodím.

Je to Akademie Libchavy a pětiletý výcvik transformačních průvodců. Jsou to léty ozkoušené věci z praxe, které by měly fungovat. Hodnotné Informace, které během výcviku získáváme a nabíráme všemi smysly a co nejvíce prakticky. Jsou to různé střípky z výcviku nebo učení se jednotlivým disciplínám jako je mentorink, koučink, facilitace a další. Všechno toto cenné know-how, které postupně získáváme a které by měl transformační průvodce znát a umět využívat v praxi. Jsem moc ráda, že jsem součástí tohoto skvělého výcviku od Akády a pod záštitou lektorů a samotných transformačních průvodců z Akademie Libchavy.

Těší mě, že získané vědomosti ve mě zůstávají, vybavují se mi a začínám je díky tomuto pětiletému sebezkušenostnímu výcviku uvádět do praxe. Učím se děláním a vlastní praxí a to je velmi užitečné. A nejsem na to sama. Jsme podporující se skupina hybatelů a lidí se zájmem o osobní rozvoj. Jste z Královehradeckého, Pardubického nebo Jihomoravského kraje a chtěli byste se o tomto programu dozvědět více nebo máte tip na někoho, koho by to mohlo zajímat? Koukněte na webové stránky Akády nebo mi napište. Ráda Vám sdělím více.

Pojďme dnešní povídání pomalu uzavírat. Jak to máte Vy? Do jaké míry jste tvůrci a do jaké pseudotvůrci? Jak silnou máte vizi?

Jak to máte Vy? Do jaké míry jste tvůrci a do jaké pseudotvůrci? Jak silnou máte vizi? Do jaké míry Vás Vaše vize podporuje, aby se Vám ve Vašem životě a projektech dařilo? Jak dobře znáte sami sebe a do jaké míry záříte? Kdo Vás podporuje ve Vašich důležitých uvědoměních a na Vaší cestě? Třeba Vás tyto otázky podpoří v tom, abyste ve Vašem životě i projektech byli ještě úspěšnější.

Děkuji, že jste dočetli až sem a přeji Vám hodně úspěchů a spokojenosti v životě. A pokud nyní potřebujete někoho, kdo Vás podpoří ve Vašem životě, projektech nebo tvorbě vize, neváhejte se na mě obrátit a zajistit si se mnou nejprve poznávací hovor, na kterém zjistíte, jak pracuji a jestli pro Vás mohu být přínosem. Na na nic si nehraji a žiji to, o čem píšu. Jsem životní koučka. Aktivně a s klidem naslouchám a dávám otevřené otázky, které ve Vás rozvíří ty pravé myšlenky a uvědomění a podnítí Vás k vytvoření a dělání akčních kroků.

Krásný den, Jana Obdržálková Čejpová

koucka@janacejpova.cz
www.janacejpova.cz
https://www.linkedin.com/in/janacejpova/